péntek, június 30

Varró Dániel:

ESZEDBE JUT, HOGY ESZEDBE NE JUSSON

Eszedbe jut, hogy eszedbe ne jusson
valahogy mégis elfelejteni,
leírod, aláhúzod, kiragasztod,
szamárfülecskét hajtogatsz neki,

kisimítod, odateszed a székre,
az ágy mellé, hogy szem előtt legyen,
leülsz, kötsz egy csomót a lepedőre,
elalszol, elfelejted, hirtelen

eszedbe jut, felugrasz, zsebre vágod,
a szíved közben összevissza ver,
sehogy sem hiszed el, hogy ott van nálad,

kihúzod, megtapogatod, de mindjárt
el is teszed, és ráhúzod a cipzárt -
mikor megnyugszol, akkor veszted el.

47 megjegyzés:

  1. jajj , mitis akartam mondani?
    Jajj, elfelejtettem! :(

    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2022 van omg milyen régiek itt a bejegyzések..��

      Törlés
  2. Kedves Dani:)
    Elöször is gratulálok, ily fiatalon bekerült a érettségi tételek közé:)
    tudom nem vagyok már fiatal a magam 35 évével... de egyszerűen csüngtem a könyvein...és mit nem adnék, ha ezt a tételt húznám ki:)
    Egy versen mosolyogtam is... "Állok a Moszkva-téri Mc Donalds elött..."... izgi ott dolgozom.. :D na nem az étteremben, hanem a munkaügyi kp-ban:) Köszönöm az élményeket:)

    VálaszTörlés
  3. Remélem holnap érettségin önről fogok beszélni

    VálaszTörlés
  4. Nagyon sajnálom,de én most nem fogok tudni szép,nyálas vagy akár csak kedves dolgokat írni!Kritikán alulinak találom,h valaki 30évesen,úgy gondolja...vagy bárki úgy gondolja róla,h méltó lehet érettségi tételnek!Ez nevetséges,ki mondja azt,h egy Varró Dániel valaha is méltó lesz arra,h egy alapműveltségi vizsga része legyen!Ilyet nem lehet csinálni...ha már van kortárs a tételek között,akkor az legyen szabadon választott kortárs!Nekem senki ne mondja,h tanuljam meg egy olyan ember életét vagy munkásságát,aki 30éves...és képes az SMS-ről "verset" írni!Varró Dániel még semmit sem tett le az asztalra!Benne kellene,h legyen annyi önkritika,h nem nőtt ő még addig,h emberek tanuljanak róla!A véleményemmel hál' Istennek nem vagyok egyedül!...Gondoljuk már bele,nem nevettséges kicsit,h az egyik ember megtanulja a nagy Ady-t a másik meg a kis csicska Varrót!?

    VálaszTörlés
  5. Szerintem, mindenkinek joga van azt a költőt szeretni, akinek a verseit is szereti. A vers megítélése elég szubjektív, sokban függ az ember hangulatától, egyéniségétől sőt, még a korától is. Mindenkinek mást mond egy-egy kifejezés, egy mondat. Egészen más érintheti meg az egyik embert és más a másikat. Talán nem kéne ilyen elítélően megnyilatkozni, bár demokrácia van és jog a szabad véleménynyilvánításhoz, de..., tisztelnünk illik a másik ember érzéseit, véleményét is. Hogy milyen költő Varró Dániel? - annak megítélését nyugodtan rábízhatjuk az utókorra. :) Most pedig, aki szereti a verseit, szeresse csak nyugodtan. :)

    VálaszTörlés
  6. Már ne haragudj kedves SHINNINGBRIGHT, de ha már egyszer kritikát írsz valakiről, akkor ezt tedd kultúráltan és ne minősíts olyan szavakkal, mint például "csicska". Ezzel csupán saját magadat, mint kritizálót minősíted, méghozzá OSTOBA, EGYSZERŰ emberként, aki képtelen anélkül hozzászólni valamihez, hogy ne sértsen meg ember(ek)et.
    Másfelől az irodalom egy szubjektív dolog és az irodalom megítélése is az. Ha megnézed, az érettéségi tételekben szereplő alkotók nagyrésze a saját műfajában korszakalkotó, vagy újító vagy a legjobb, ezért méltó arra, hogy érettségi tételként diákok ezrei tanulják meg az életét és a műveit. Én speciel igenis jónak tartom, ha az iskolában a múltszázad veresiből (pl. Ady) kiszakadva, a diákok kortárs irodalmat is olvasnak és tanulnak, hiszen ha valaki Ady stílusában írna a XXI. században, azt a kutya sem értékelné. Varró Dániel úgy ír, mint előtte nemsokan: a versei szórakoztatóak és újszerűek, sokszor pedig filozófikusak. Nem látok gátat ahhoz, hogy pár év/évtizted múlva érettségi tétel lehessen belőle.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Shinningsbright.
    Miért ne lehetne valaki 30 évesen érettségi tétel anyagban? József Attila hány évesen is halt meg? Nem volt sokkal több...
    A nagy költők pedig mind attól lettek "nagyok", hogy az emberek beszéltek róluk.
    Ez itt ebben a helyzetben is így van.
    Az pedig, hogy ő az smsről ír, elég érthető, hiszen lehet hogy kicsit érdekesnek találnánk ha a "lovagi életben szerzett tapasztalatáról" vagy a "korabeli pásztorkodásról" írna. Ez a XXI. század, és ez is a része.

    Azt azért hozzáteszem, hogy nyilván eljutott valahova, hiszen ön is Róla beszél:)

    A "nagy költők" sem voltak ám mindenkinek szimpatikusak:)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Varró Daniel,
    nagy rajongói lettünk, mondhatni az egész család. Most olvastuk fel nyolc éves lányunknak esti mese gyanánt a Túl a Maszat-hegyen-t. Ennyire szellemes, könnyed, de tartalmas (verses)regényt már nagyon régen olvastam. Köszönöm, és gratulálok!

    VálaszTörlés
  9. shinningbright: Nem, nem nevetséges, ha Varró Dánielről tanulnak a gyerekek. Tanuljanak róla, tanuljanak tőle, és olvassák nyugodtan a verseit, bármit, amit ír. Lehet, hogy a nagy Ady is írt volna verset az sms-ről, ha akkor lett volna olyan. Volt világháborű, írt arról, volt szifilisz, írt arról. Egészen közelről tapasztalta. Valakit a korából ítélni igen korlátolt dolog.

    VálaszTörlés
  10. egy 11. es tanuló2009. április 17. 16:16

    Tisztelt Olvasók!

    Én ezév májusában fogok kisérettségi vizsgát tenni, (remélem sikeresen). Amikor Varró Dániel nevét a tételsor közt hallottam nagyon meghökkentem. Sajnos, (vagy szerencsre), az én véleményem nemszámít, Varrót szinte rámeröltetik, ha sikeres vizsgát akarok. (Ha már mindenki ezt teszi, én is had példálózzak Adyval kicsit. Ady Endre nincs bent a kisérettségi tételsorban, de nembaj, van helyette Varró Dánielünk, vélgül is Adyt -azokszerint- minden további nélkül le lehet cserélni)
    Én nem felháborítónak, hanem elkeserítőnek tartom, ahogy egy "ismeretlen" írta, "kiszakadunk" a múlt századból, Ady révén. Igen, ezt tesszük, és 30 éves "költők"-ről tanul az ifjúság. Gratulálok annak aki az érettségi tételek közé, képes volt betenni. Az érettségi az alapműveltség, de a Varró Dániel litánia mégcsak távolról sem tekinthető annak, egyszerűen van aki kedveli (valószínű aki tétellé "varázsolta" is ilyen ember lehetett) de a többség nem is ismeri. Egész eddigi életemben nem hallottam róla, pedig nem tartom magam műveletlen embernek! Varró Dániel versesköteteinek a könyvespolcon a helye, de nem az érettségi tételek között! Félreértéseket elkerülvén, nem Varró Dániellel, vagy a műveivel van a gond! Sokkal de sokkal többre értékelik a "hozzáértők" mint kéne. Ha jól tudom, egyébként kapott díjai közt van, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje is... Hát ez csak a díjat minősíti, hogy osztogatják mint a cukrot.

    VálaszTörlés
  11. Shiningbright-nak: Adyt is "csicskázták" anno. Érdemes Prohászka Ottokár beszédeiből olvasni; a kortársak közül sokan nem kedvelték. És íme.
    Tökéletes szonettforma, simuló rímelés. Szerintem szép.

    forgeron

    VálaszTörlés
  12. Kedves Shiningbright! A "hogy lehet az sms.ről verset írni" problémádhoz jegyezném meg, hogy talán tudomást kéne venni az elmúlt 60 év művészetéről (popart, posztmodern, poszt-posztmodern), és akkor talán nem tűnne annyira rebellisnek a témaválasztás. Amúgy javaslom Varró Dani Boci, Boci tarka átiratait, ha klasszikus hangokra vágysz (kicsit emlékeztet a helyzet Petőfire és a Helység kalapácsára...)

    VálaszTörlés
  13. úgy látom felettébb mókás kedvében van ez a mai ifjúság:)saját koruk ellen támadást indítani??rárontani egy kölötőre pusztán mert fiatal??:) meglehetősen mély paradoxonokat rejt ez a dolog magában.nem gondoljátok kedves még Varró Dani delejes,ifjú korát is szemtelenül beelőző "suhancok"(ja ilyen válsztékosabb szavakat is lehet ám használni,nem csak a "csicskát")remélem saját magatokkal is ilyen kritikusok vagytok,mert ha így tesztek akkor minden valószínűség szerint 70 év múlva már elég bölcsek ,érettek és tehetségesek lesztek ahhoz,h bármibe is belekezdjetek.(mert persze mint tudjuk a tehetség egyenesen arányos a korral!mint az az előző hozzászólásokból kiviláglott.)

    VálaszTörlés
  14. Nem akarok senkit inzultálni, de nem biztos, hogy tizenéves fiatalok elég érettek, széles látókörűek ahhoz hogy meg tudják állapítani, mitől korszakalkotú egy mű, egy stílus, hogy mitől újszerű és különleges.
    Olvassa el az illető az adott verseket pár év múlva...ha akkor is szörnyűnek találja, azt már inkább el tudom fogadni.

    De úgy tűnik a nagy többség itt is jól látja a dolgokat, és ez így van rendjén. Elégedetlenkedők és kritizálók is kellenek a világba :)

    VálaszTörlés
  15. Megpróbálok a dühöm mögül is higgadtan és tisztán írni, remélem sikerül:)
    Én idén érettségizem. A 14. irodalom tételem a kortárs irodalomról szól. Gondolkodás nélkül Varró Dánielt választottam. Egy csoda, egy tünemény.
    Egyik problémázó diákot sem értem.
    Nem lett le semmit az asztalra? Én kezdeném ott, hogy leérettségizett, amit egyik ellenkezőről sem mondhatunk el, ugye. Emellett még diplomája is van, ha csak az ilyen polgári érdemeket soroljuk. Gondolom Ti is ismeritek Shakespeare Rómeó és Júliáját...Varró Dániel fogta magát és lefordította. Biztos érdemtelenül könnyű volt.
    ,,Költő"? Hát rácsapok az idézőjeleket író kezére! Olvastad már egyetlen versét is?
    Végezetül pedig az alapműveltség kérdésén akadt fenn a szemem. Varró Dániel alapműveltség. És ha Te még sosem hallottál róla, akkor a kisérettségi(?) tételeket összeállító (Nálad feltehetően műveltebb) tanárod elérte a célját.
    És kedves IKEA, igazad van. ,,Elégedetlenkedők és kritizálók is kellenek a világba" Szerintem azonban csak bizonyos élettapasztalat után elégedetlenkedjünk! Nekem még nincs elég, én boldog vagyok:) És Varró Danit olvasok:)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Virág, nekem már van élettapasztalatom (60-on túl ez talán már elmondható) és én is Varró Danit (is) olvasok, nagyon szeretem a verseit! Örülök, hogy nem vagyok ezzel egyedül, ahogy elnézem, elég sokan érzünk még így! :))

    VálaszTörlés
  17. Kedves Shinningsbright.
    Igaz, a koroddal nem vagyok tisztában, de ha már több magyarral foglalkozó tanár igenis elég igényesnek tartotta Varró Dániel műveit és munkásságát arra, hogy abból feleljenek a végzősök, szerintem nem a Te dolgod eldönteni, hogy igazuk van-e vagy sem?
    Egyébként én is idén érettségizem és nekünk is van egy Varró Dani tételünk.

    VálaszTörlés
  18. Vihar Judit érettségi tétel? Kántás Balázs érettségi tétel? Sőt, csak a megnyugtatásomra: Kassák Lajos, Szilágyi István vagy Kurt Vonnegut érettségi tétel?

    VálaszTörlés
  19. Kedves shinningbright!
    Nagyon sajnálom, hogy ez a véleményed Varró Dánielről. Személy szerint én idén fogok érettségizni és nagyon örülök, hogy tételként megkaptuk őt. Úgy gondolom, hogy nem Varró Dániel személye az aki eldönti, hogy benne legyen az érettségi tételekben vagy sem. Továbbá, az a kijelentés, hogy nem tett le semmit az asztalra, illetve, hogy egy "kis csicska" szerintem nem kicsit sértő.
    U.i.: remélem Varrót húzod és elgondolkozol rajta mennyivel rosszabbul jársz, ha a "nagy Adyt" húzod.

    VálaszTörlés
  20. Nem arról volt szó hogy Dani kicsi Ady meg nagy (bár ez tény,az elvonatkoztatás ellenére is),hanem: egy V.D, típusú,stílusú, "tollú" költő eddig sohasem volt érettségi követelmény... reméljük ez is csak röpke nívózuhanás volt...

    VálaszTörlés
  21. Kedves vitázók! Ahogy ezt a hosszas vitatkozást olvastam, enyhén felháborított-szerű néhány dolog.Egyrész ez a shiningsbright- bejegyzés. De ahhoz már volt elég hozzászólás. Lényeg, hogy szerintem sem függ kortól a tehetség, a hírnév vagy bármi, aminek egy jó költő örvend. És igen, József Attila jóval 3ö éves kora előtt írt olyan verseket, amelyeknek köszönhetően ma egyike a nagy költőknek- akikről rossz vélemények is vannak, annak ellenére, hogy a verseik nem az sms-ről szólnak.
    Node ami igazán felhívta a figyelmem, az a 11-es diák levele volt. Kérem szépen, az érettségi távolról sem alapműveltség, főleg a szóbeli vizsga. Idén érettségiztem, tudom milyen.
    És én ajánlom figelmébe mindenkinek a Maszat hegyet, tényleg nagyon kellemes élmény.A darabot négyszer láttam, de úgynevezett száraz formában is igencsak élvezhető, színes, szórakoztató történet. S ha nem mindenkinek tetszik, az csak alátámasztja fenti kijelentésemet, megismétlem: Emberek, tehát vélemények is különböznek.
    No. Alapműveltség...nem akarok sértő kijelentéseket tenni, inkább nem is írok többet. Csak annyit, hogy Varró Dani, hajrá, mertminden kritika építő jellegű.

    VálaszTörlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Kedves mindenki!
    Én is a már jópárszor megszólalt érettségizni fog/érettségizett kategóriába tartozom, és úgy gondoltam, egy-két dologgal hozzájárulok a beszélgetéshez (hátha sikerül).
    Nem rajongok a magyarért (a tantárgyra értve), inkább reál beállítottságú vagyok, mindazonáltal nagyon sokat olvasok, és szeretem.
    Először is az érettségi tételsort középszinten az irodalomtanár állítja össze, a saját diákjainak. Tehát ha V.D középszinten érettségi tétel valahol, azért csak az adott tanár felel. Jogszabályilag, ha jól tudom, csak a százalékos arányok vannak meghatározva (hány % magyar- és világirodalom, melyik korból mennyi).
    Szerintem meglehetősen pozitív, hogy VÉGRE egy olyan pont is található érettségin, amit egy 18 éves diák is át tud érezni, és korban is sokkal közelebb áll hozzá. Merthát biztos szörnyű volt a világháború (Ady, Babits...), vagy felháborító volt a magyar nyelv elmaradottsága (Kazinczy, Kölcsey...), de azért őszintén: melyik mai fiatal tudja beleélni magát a helyzetbe? Vagy az nem felháborító, hogy a 20. század irodalmát és történelmét ugyanannyi ideig (1 évig) tanuljuk, mint az ókori és középkori írókat? Pedig azért több művészeti ág, stílus volt jelen a 20. sz-ban...
    Akinek nem tetszik az SMS-vers: az avantgárd alatt a futurista költők minden további nélkül ÓDÁT írtak az automobilhoz. Van különbség?
    Remélem senki nem érti félre a fentieket. Kötelességünk törődni a múlttal, hogy tudjuk, ma mi miért olyan, amilyen, de a jelenben élünk, és azt is minél körültekintőbben fel kell térképeznünk, és ebbe beletartoznak a kortárs költők is. Varró Dániel olyan jól játszik a szavakkal, mint Romhányi. Ha valaki belelapoz a Túl a Maszat-hegyen c. könyvébe, és kinyitja a 83-84. oldalon, érdekes mód egyszerre találkozhat a régi és új mesék elismerésével.
    Végezetül a polcomon egymás mellett van a József Attila, az Ady, és a Radnóti összes, mellettük pedig ott csücsül a Szívdesszert és a Túl a Maszat-hegyen. Békésen elférnek egymás mellett, és felváltva emelem le őket a helyükről. A korukban mindegyik heves vitákat vált(ott) ki:)

    VálaszTörlés
  24. Varró Dani egy nagyon kedves ember, egyáltalán nincs elszállva magától.
    Adyt pedig nagynak írni a kellő ismeretek nélkül...
    Bár, mint költő nagyra becsülöm a munkáját, azért lássuk be van abban valami, amit Kosztolányi írt.
    Azonkívül, Varró Dani emberileg sokban fölülmúlja Adyt... És az a stílus, amiben itt minősítve lett, egy olyan szájából, aki valószínűleg sokkal kevesebbet fog elérni egész életében, mint, amit Varró Dani 30 évesen elért...

    sutus zoltán voltam

    VálaszTörlés
  25. Aznap, amikor kezembe került Varró Dániel Szívdesszertje, éppen helyettesíteni mentem egy vadidegen" osztályba. Csak néhány darabot akartam először bemutatni a tanulóknak, akik amúgy nem nagyon "olvasósak". Követelték a folytatást. Csak azért nem az egész kötetet olvastam fel nekik, mert kicsengettek. A saját végzős osztályomban pedig csak azért nem ő került a kortárs tételbe, mert közben Tóth Krisztina novelláival "találkoztak" a tanulók, és ugyanígy jártak vele: a kóstoló után kértek még. Amúgy mi tanuljuk Adyt is, természetesen...és évente cseréljük a tételek 10%-át.

    egy magyartanár

    VálaszTörlés
  26. Én sem tudtam megállni, hogy hozzászóljak a témához. Személy szerint kétszer érettségiztem magyarból, egyszer a "retró" egyszintű érettségiben, majd tettem egy emelt szintűt is. Bár akkor még nem ismertem, biztos hogy annak idején hihetetlen örömmel töltött volna el, ha az érettségi tételeim között ott van Varró Dániel, mondjuk Spiró György Csirkefeje helyett, ami azzal kezdődik, hogy két kissrác felakaszt egy macskát. Hát jah, biztos ez kell a mai fiatalságnak, nem egy tehetséges, ugyanakkor humoros, fiatal költő, aki tud és akar is játszani a szavakkal, és nem veszi fel sok mai "kortárs" zavaróan túlmodernizált és túl"artolt" stílusát. Persze lehet lovagolni azon, hogy mennyire elhanyagoljuk a múltat, meg mennyire nem becsüljük a régi korok nagy költőit, íróit. Én személy szerint nem szeretem Adyt, ha már ő volt a példa, de van sok kedves múltszázadi költőm, ugyanakkor jól esik valami újat, valami "frisset" és nagyon mait olvasni.

    VálaszTörlés
  27. Azon vitázni, hogy Varró Dániel és a versei eléggé értékesek-e érettségi tételnek, nevetséges abban a világban, ahol az általános iskolából kikerülő gyermekek nagy százaléka gyakorlatilag analfabéta.
    Nem csodálom, kedves Shiningbright, hogy nem értékeled, hiszen ahhoz azért szükségeltetik egyfajta műveltség, hogy legyen miért, miből kedvelned a verseit.
    Megjegyezném, hogy az általános iskolai tanítványaim imádják és a szavalóversenyeken sorra hangzanak el a versei.Köszönöm, hogy olyan verseket ír, amik legalább néhány gyermeket visszaterelnek a versek csodaszép világába!Téged, Shiningbright, nem sikerült.Kívül maradtál.

    VálaszTörlés
  28. ha mindenki érettségi tétel lenne aki fontos az irodalomban, akkor legalább 300 tételünk lenne. és abba a 20-ba hogy kik kerülnek be? akik valamiért egyenlőbbek a többinél, önkényesen. de ez nem baj. többnyire azok, akikről főutcákat szoktak volt elnevenzi. és én ugyanolyan szívesen felelek antigonéból, kandidból, varróból vagy rilkéből.

    VálaszTörlés
  29. Kedves Shiningbright! Szerintem az a legfelháborítóbb,hogy még csak nem is elég tájékozott,hogy hozzászóljon. És igenis,hogy fontos a fiatalságnak megismerni a kortárs költőket és bár Ady a kedvencem, nem gondolom,hogy Varró rosszabb attól,hogy msot él és nem telt el száz év az alkotásainak megjelenése után..... Tessék ezen elgondolkodni.
    KÖszönettel: Olimpia

    VálaszTörlés
  30. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  31. Kedves shinningbright!

    A csicskázásodra válaszolva megjegyezném, hogy az dobálózzon sárral, aki megtanult már helyesen írni és helyesen használni a központozási jeleket... (Hozzátartozik az "alapműveltségi vizsgához".)

    Azt, hogy Varró Dániel szerinted nem tett le semmit az asztalra csak annak tudom tulajdonítani, hogy te már igen, szóval nyugodtan felvállalhatod a neved, és neked is majd szívesen olvassuk a verseidet. Nagy, kanonizált költők írtak már verseket az árnyékszékhez is, vagy akár Orsolya ágyékáról. Ady (ha már vele példálózol) pedig a romlott nőt emelte (a maga korában) meghökkentően múzsává. Mégis a huszadik század egyik legkiemelkedőbb költője.

    A különös, megdöbbentő asszociációk pedig szintén nagy múltra tekintenek vissza a magyar és világirodalomban.

    Azt javaslom aki nem nyitott, ne olvasson a huszadik század eleje utáni irodalmat, maradjon a patinás Petőfinél vagy Aranynál. És tegyen le valami jobbat, valami többet az asztalra. Addig is, szurkolok neked, hogy bekerülj az érettségitételek közé, hátha az irigységed elmúlik tőle.

    VálaszTörlés
  32. Az ilyen primitív beszólások akkor születnek, amikor a tudatlanságotok párosul a rossz indulattal. Ezzel a viselkedéssel a saját generációtokat hozzátok szégyenbe. Akkor lenne jogos a felháborodás, ha pl. zenetörténetből Tinódi Lantos Sebestyént lecserélnék Benkő Dánielre.

    VálaszTörlés
  33. Én jövőhéten fogok érettségizni és az én tételeim egyike is Varró Dániel munkássága. Azt hiszem, ha nem lenne, akkor nem ütöttem volna be a google-ba a nevét, hogy a művei után kutassak, ugyanis az elemzésük olyannyira megfogott, hogy mindenképpen tovább akartam olvasni őket. Nekem az a véleményem, hogy igenis kell az, hogy a 20 tétel egyike kortárs szerző műveivel foglalkozzon, mert miután átküzdöttem magam a Biblián, az Antigonén, A szigeti veszedelmen, Petőfin, Jókain, Madáchon, Babitson, Adyn és Radnótin, egyre élvezhetőbbnek találtam a műveket. Ugyanis egyre több közük volt ahhoz a korhoz, amelyben mi élünk. Amikor eljutottam Varró Dániel tételéhez, egészen megkönnyebbültem. Ez is irodalom. Éppen annyira, mint Ady vagy a Bánk bán. Minden költőtől, írótól mást tanulhatunk, mást láthatunk meg bennük. Én például nem vagyok oda József Attiláért, hiába az egyik legnagyobb költőnk... Amit még mondani szeretnék, az az, hogy libabőrös leszek minden áldott alkalommal, amikor valaki kritikát ír - például irodalomból - és az írása hemzseg a helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól. Lehet, hogy nekik a nyelvtan tételekkel kellene inkább törődniük.
    Remélem, hogy jövőhéten Varró Dániel munkásságáról kell beszélnem az érettségin (Egyébként ez egy válaszható kortárs irodalmár tétele, azt választ az érettségiző, akit csak akar. Ha valakinek Varró a szimpatikus, nem értem miért lenne gond. A mai magyar irodalom ismerete is épp annyira alapműveltség, mint Ady.), és nem a székesfehérvári Vörösmarty Színház történetéről, mert az lenne nevetséges.

    eszter

    VálaszTörlés
  34. Hehe. Viccesek az emberek. Varró Dániel szerintem legalább annyira nevetne, ha mindezt olvasná, mint én. Köszönöm kis és nagy kritikusok, olvasók, irodalmárok, firkászok,de leginkább nektek, emberek.

    SZM.

    VálaszTörlés
  35. Édes Istenem,legalább ne Adyval dobálóznátok!Többször el menekült Magyarországról, az emberek elől, mert egyszerűen utálták.Ja,és aki a "csicska" szót használta,annak sem Ady, sem Varró nevét nem szabadna a szájára vennie,a 15 éves fiam nem használ ilyen kifejezéseket!

    VálaszTörlés
  36. Egyvalamit szögezzünk le: Varró Dániel költő, méghozzá kitűnő költő. Hogy most a verseivel sikerül-e majd kinőni ezt a kortárs skatulyát, vagy sem, azt a jövő eldönti, de a munkáit formailag kritizálni nem lehet. És, őszintén, mit várunk mást egy kortárs tételtől?

    Szívem szerint minden érettségizővel két tételt húzatnék, egy klasszikus szerzőt és egy mait. Persze erre nincs idő.

    VálaszTörlés
  37. aki nem ért az irodalomhoz az ne irjon kritikát sem!!!!!varro dániel zseniális!!!!!!és aki meg leszarozza az kretén ....nem csicska gyerek hanem fantasztikus iróóó :):):) kicsit abszurd néhol groteszt de nagyon zsirrrr amiket irssz!!!!!!!!!(L)kosztolányi elbujhatna melletted olyan vagy mint kainti kiválo humorérzékkel xd :)

    VálaszTörlés
  38. Kedves Shinningbright!

    Elmehetsz a francba :)

    VálaszTörlés
  39. shinningbright!

    Figyelmedbe ajánlom, gondolom ezt a Varró Dániel-verset sem olvastad még; Változatok egy gyerekdalra (részletek)A GYEREKDAL

    Boci, boci, tarka,
    se füle, se farka,
    oda megyünk lakni,
    ahol tejet kapni.
    Tóth Árpád-os változat
    Ó, láttatok-e már bús borjat őszi réten,
    Ki rágva kónya gazt szelíden fancsalog,
    Míg barna folt borong sápadt farán setéten,
    Mit céltalan riszál, hisz rajta nincs farok?
    Én láttam bús fejét a rét fölé hajolva,
    Ó, szája szegletén buggyant a renyhe lé,
    És fölbágyadt a légbe lelkem űrhajója,
    S e könnyes, lágy sóhajt röpítettem felé:
    Tehénke, lásd, egyformák vagyunk nagyon mi ketten,
    Lehúzza nékem is nagy, csüggedt főm a bánat,
    S úgy lóg fogam közül bús fényű cigarettem,
    Mint szádból csillogón a megcsócsált fűszálak.
    De lelkem innét milljom mérföldekre vágyik,
    Szállnék a végtelen Tejútra, oda fel,
    Hol el nem alvó csillag-kandeláber világít,
    S ezer holdbéli borjú libegve lefetyel.
    Ady Endre
    Álltam a Pusztán, álltam állván
    kérődzve, bőgve, búsan, árván,
    mikor, hahó,
    rámtörtek csülkös kis zeuszok.
    Hej, szájas kis töpörtyü-borjak,
    mi kéne, hé, rátok tiporjak?
    Ahol a Tej,
    oda szaladnánk lakni mi is?
    Rátok dől e rozoga pajta,
    s én ősi, szent, keleti fajta,
    én féljek, én?
    Tudjátok ti, hogy én ki vagyok?
    Nem holmi senkik tarka fattya,
    a Mammon volt anyám ükatyja,
    hej, piszkosok,
    nekem aranyból van a fülem.
    És kacagtam, rengett a Puszta,
    fülét, farkát gyáván behuzta,
    s futott, hahó,
    futott a csülkös boci-sereg.
    Pilinszky János
    Addigra nem lesz már füled,
    hiába jönne válasz.
    Csak állsz a száraz vályúnál,
    kiapadt tőggyel állasz.
    Sovány leszel addigra, mint
    a bibliai hét év.
    Hátadra száll a zümmögő,
    hessenthetlen kétség.
    Hogy is lehetnél valaha
    egyszer még újra boldog?
    Elgazosult a legelő.
    És bezártak a boltok.
    A bojtjahullató remény
    csóválhatatlan csonkját
    mereszti meztelen farod
    gémberedetten, tompán.
    Te teheneknél tehenebb,
    te borjak között borjú,
    csak nem hitted, hogy beheged,
    mit kettényestek orvul?
    Csak nem hitted, hogy van hová?
    Te bárkinél szegényebb,
    csak állsz, és napjaid kihűlt,
    szaguk vesztett lepények.
    Kosztolányi Dezső
    Ti csak nevettek rajtam, kis bolondon.
    Röhögve durván és kuncogva halkan,
    gonosz mosollyal gúnyolódva rajtam,
    hogy zümmögő neszekre semmi gondom,
    mert nincs fülem se farkam,
    s úgy állok itt e harmateste dombon,
    mint régi hősök vérező porondon.
    De gőgöm rég a semmiségbe varrtam,
    s arany-szelíden, mint egy árva pálca,
    dac nélkül én a képetekbe mondom,
    hogy messze Párizs, s jaj, oly messze London,
    s hogy minden játszi tarkaság csak álca.
    Bármerre tartunk, úgyis ugyanarra.
    Oda hol kancsal éltem elfelejtem,
    s búját mindenki elbocsájtja helyben,
    hol ép farokkal bőg a méla marha,
    s csak fürdőzünk az édes, égi tejben.
    Szilágyi Ákos-os változat
    ott hol perceg bibic ének
    spicces cárok kibicének
    kupicányi kibucában
    puccos vackok kupacában
    lécbõl fércelt vicik-vacak
    ketrec elõtt két szép bocik
    egyik boci picit biceg
    míg õ biceg míg õ bocog
    szalad cickány szalad pocok
    szalad fácán szalad réce
    cak neki ninc abban réce
    szegény boci bicebóca
    hát a füle hát a farka?
    háta foltos háta tarka
    (szép a tarka már ha marha)
    tarka-barka birka Lorca
    megfázott a Terka torka
    boci biceg alig mozog
    hogy is futna mikor rozog’
    nincs gyors lába ama célból
    (csülke mint a malacénak)
    meglátják a szaracénok
    nézve nézik s látva látszik
    farka füle mind hibádzik
    „ez a boci vacak-vicik!”
    megragadják aztán vicik
    hej te boci hej te hej te
    nem fürdesz több vajba-tejbe
    dehogy hoznak ezek helyre
    nincs szükségük te tejedre
    boltot nyitnak a helyedre
    ej hejre kis helyre hoznak
    tetejére Tajgetosznak
    Tajgetoszról haj letosznak
    haj-haj sej-haj receruca
    nem maradsz csak bocipaca

    VálaszTörlés
  40. Minden nagy költő volt egyszer kezdő, akit sokan kritizáltak! Azt hiszem, V.D. is ide tartozik! Másrészt, ha mindig csak a múlttal foglalkoznánk, sose haladnánk előre...

    VálaszTörlés
  41. Tudom, hogy nem érdemes két évvel ezelőtti megjegyzésekre válaszolni, de volt néhány akkora badarság, vagy sokkal inkább bárdolatlanság, amit nem tudok szó nélkül hagyni. A legharagosabbak, s egyben legprimitívebbek 30 éves korára hivatkoztak, mondván, hogy 30 évesen az ember nem lehet nagy költő. Adyval példáloztak, ezt teszem hát én is: "vicces" módon Varró és Ady is 77-es születésű, ki-ki a maga évszázadában. Varró jelenleg 34 éves, Adynak ilyen idős korában már 7 önálló kötete megjelent (Versek, Még egyszer, Új versek, Vér és arany, Az illés szekerén, Szeretném, ha szeretnének,A Minden-Titkok versei), melyek ugyanúgy az alapvető műveltség és az érettségi része, nem is ok nélkül. Személy szerint sokkal nehezebben érteném meg, ha mondjuk Parti-Nagy Lajos kerülne az érettségi tételek közé (habár a tananyagban benne van[legalábbis fakton] és egy korábbi emelt szintű érettségin egy Hófehérke és a hét törpe paródiáját elemezni kellett), mert őt sokszor még az irodalomkritikusok is lehúzzák, de erről nem szeretnék vitát nyitni, ez egy szubjektív vélemény. Bár gondolom ő nem zavarná a Varrót ellenzők táborát, hisz már lassan ötvennyolcadik évét tapossa. Varrót nem kell szeretni, meg kell tanulni. Mondanám, hogy fel kell nőni hozzá, de annyira könnyed hangvételű, könnyen értelmezhető és gördülékeny stílusa van, hogy ez már tényleg csak ízlés kérdése.

    VálaszTörlés
  42. zerintem, "rímhányó" Romhányi gazdagabban összeszedett rímei m ögött mindig tartalom és mondanivaló is van.
    Ha már mindenképpen el akarunk szakadni a klasszikus magyar irodalomtól és költészettől, jövőre próbálják Romhányit érettségi tétel szintjére emelni. Romhányitól többet tanulhatnának az érettségiző diákok, mint Varrótól. Úgy gondolom, sokan vagyunk ezen a véleményen, akik. Berzsenyi D, Arany J.Vörösmarty M. Petőfi S., Ady E., Kosztolányi D. és József A.verseit olvasgattuk érettségi előtt, hogy csak néhány igazi költőt emlitsek.
    Érett felnőtt.

    VálaszTörlés
  43. Szia! Nem tudsz egy jó verset a tieid közül amit el lehetne egy musicial-ben? Lehetőleg minél több személy játsszon benne. Előre is köszi

    VálaszTörlés
  44. Volt itt egy bejegyzés amit töröltem. Lehet nem szeretni Varró Dánielt, lehet bírálni, de kérem, hogy kulturált hangnemben.

    VálaszTörlés
  45. Ez természetes és csak azt bizonyítja, hogy ilyen régi a blog. :)

    VálaszTörlés